Hvad er tinnitus?​

Ringen, summen, hvæsen eller brusen?

Fornemmelsen af lyd i dit hoved kan tage mange former.

​Tinnitus kan have en stor indvirkning på folks dagligdag fx i form af stress, angst, vrede og søvntab. Der er mange årsager til tinnitus og mere en 80 % af dem, der lider af tinnitus, oplever også en grad af høretab, selvom mange ikke er klar over det. For nogle kan behandlingen af tinnitus med høreapparater hjælpe dem til at føle, at tinnitussen ikke længere er så dominerende.

Et symptom, ikke en sygdom

Tinnitus er et symptom, ikke en sygdom, og der er mange mulige årsager hertil. Inde i øret er der bittesmå hårceller, der konverterer de lyde, du hører, til signaler hjernen kan forstå. Hvis nogle af disse hårceller bliver beskadiget, modtager hjernen færre signaler.

Forskning tyder på, at vores hjerne forsøger at kompensere for de manglende signaler ved at producere en ny lyd i deres sted. Dette forklarer dog ikke, hvorfor folk med en normal hørelse også kan opleve tinnitus. 

Det tyder derfor på, at årsagen til tinnitus er relateret til processer i hjernen og ikke blot beskadigelsen af hårceller i høresystemet. Der er mange årsager til, at hårceller kan blive beskadiget: Den naturlige ældningsproces, udsættelse for høje lyde eller pludseligt høje lyde er almindelige årsager. 

Dog kan tinnitus også være forårsaget af en reaktion på visse lægemidler, nakke- eller hovedskader eller andre ubehandlede medicinske tilstande.

​Kan tinnitus behandles?​

Der findes ikke nogen direkte behandling mod tinnitus, men man kan tage kontrol over symptomerne på flere måder. Én af mulighederne er lydbehandling. Lyd kan ikke fjerne tinnitus, men det kan få det til at virke som om, tinnitus er væk eller mindsket.

Ved at lytte til forskellige typer af lyd, bliver det lettere at flytte din opmærksomhed væk fra tinnituslyden og flytte fokus til noget mere behageligt. Sammen med din hørespecialist kan du finde den lydbehandling, der giver dig mest lindring.

Oticon har udviklet høreapparater med indbygget lydprogram. Læs mere om høreapparaterne her​. Du kan også prøve de lindrende lyde via Oticons gratis app, som kan downloades i App Store og Google Play.

download_on_the_app_store_badge_dk_135x40 google-play-badge

Følg Oticon på Facebook

Følg Ældre Sagen på Facebook